FoR'dan Haberler - Kasım 2024
Fethullah Gülen Hocaefendi'den Yeryüzü Mirasçılarına Kalanlar
Allah Teâlâ, Kitabını, Firdevsi ve Arz'ı mirasçı kıldığı kimselerden bahseder ve onlara ait evsâfı zikreder.
Fethullah Gülen Hocaefendi, Kitap'ın ve Firdevs’in mirasçıları hakkında bir şeyler ifade etse de özellikle Arz’ın yani onun tefsiri ile Yeryüzü Mirasçıları’nın üzerinde hassasiyetle durur ve kendi misyonunu bir yönü ile Yeryüzü Mirasçıları üzerinde tanımlar.
Hocaefendiye göre Yeryüzü Mirasçıları Muhammedî ruhu, Kur'ânî ahlâkı temsil eden kutlulardır ve bu mirasçılar ilmî planda var olan, kendilerinin de ihata edemedikleri bir mirasın vârisleridir.
Yeryüzü Mirasçıları bu mirasa sahip olduklarını ispat etmek için çeşitli evsâf ile muttasıf olmalıdırlar. Bu evsaf Kendi Dünyamız'ın yeniden inşâ ve ihyâ edileceği ve Ruhumuzun Heykeli'nin bu dünya içinde İkâme edileceği şekilde mirasçılarla bütünleşmelidir.
Her Yeryüzü Mirasçısı, kendilerine işaret eden ayetleri maddeten tefsir etmek için bu evsâfı ezberden sayabilmeli ve dimağlarındaki mertebelerin en üst düzeyine kadar test ederek Hak karşısındaki konumlarını belirlemelidir.
Hocaefendi Ruhumuzun Heykelini İkâme Ederken adlı makalesinde bu sıfatları kâmil iman, aşk, akıl-mantık-şuur üçlüsüyle ilme yönelme, kâinat-insan ve hayat mülahazalarını kritik etmesi yani tahkik, hür düşünebilmesi ve düşünce hürriyetine sahip olması, riyazî düşünce ve sanat olarak sıralar.
Respect GS Risale ve Hizmet Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan Yeryüzü Mirasçıları Semineri, Hocaefendi'nin kaynaklarından istifade ile zikredilen bu vasıfların içeriği hakkında yeni yorumlarda bulunmuş ve bu vasıfları yoğun bir şekilde müzakere etmiştir. Ayrıca Hocaefendi'nin yazılı ve sözlü kaynakları derinlemesine okunarak Yeryüzü mirasçılarının vasıflarına yenileri eklenmiş ve bu vasıfların daha derince anlaşılması için dev projeler üretilmiştir.
Hocaefendi'nin entelektüel biyografisi yeni baştan ele alınmış bunun yanı başında Muhterem Hocamızın düşünce dünyasında yer edinen eserlerin tespitine yönelik derin okumalar gerçekleştirilmiş ve Hocaefendi'nin kütüphanesi keşfedilmeye çalışılmıştır.
Pırlanta serisi içinde ayrıcalık bir yere sahip olan Kalbin Zümrüt Tepeleri alanında uzman eğitimcilerle yeniden ve daha derince tekrar müzakere derslerine dönüştürülmüştür. Böyle Hocaefendi'nin entelektüel hayatının kalp ayağı da keşfedilmeye çalışılmıştır.
Bediüzzaman Said Nursî'nin mirası ile önümüzde bulduğumuz bu mirası tüm dünya ile hayatın her ünitesinde bulunan insanlarla paylaşmak ve onlara sevdirmek niyetindeyiz.
İslam'ın Rönesansına giden yolu yeniden bulacağımız bu Yeryüzü Okulunu Üstadımızdan ve Hocamızdan bize kalan bir miras olarak görüyoruz.
Bu mirası yeryüzü mirasçılığının ve hilafetin bir buudu olarak görüyor ve Allah'ın tevfikini yâr etmesi recâsını taşıyoruz.
Pırlanta Keşif Maratonu
23 Kasım 2024 Cumartesi günü gerçekleştireceğimiz Pırlanta Keşif Maratonu'na davetlisiniz. Bu buluşmada elimizden geldiğince bütün Pırlantaları ve Hocamız hakkında yazılmış eserleri ekran karşısında ayrı ayrı odalara ayrılarak 12 saat içinde okumaya, eserleri Hocamızın biyografisi, entelektüel biyografisi, hayalleri ve Hizmet prensipleri açısından yeniden kodlamaya çalışacağız.
Bu daveti, Hocaefendi’nin mirasına sahip çıkmak isteyecek herkese iletirsiniz, iletmelisiniz, iletiniz…
Pırlanta Keşif Maratonu:
- Tarih ve saat: 23 Kasım Cumartesi
- 03:00am EST (New York saatiyle teheccüd saati)
- 9:00am CET (Berlin saatiyle sabah)
- Gün boyunca katılmaya açık olacak buluşma linkimiz: Zoom linki
23 Kasım Hackathon’una katılabilecekseniz ve o gün bir kitabın bir bölümün kodlanmasına ‘rehberlik’ yapacak kadar vaktiniz ve enerjiniz varsa, sizi 10 Kasım günleri yapacağımız Hackathon Hazırlık Buluşmamıza da davet ediyoruz.
Pırlanta Keşif Maratonu Hazırlık Programı:
- Tarih ve saat: 10 Kasım Pazar
- 1:00pm EST (New York saatiyle öğleden sonra)
- 19:00 CET (Berlin saatiyle akşam)
- Program 3 saat sürecektir.
- Gün boyunca katılmaya açık olacak buluşma linkimiz: Zoom linki
Seminerlerimizden Haberler
R&H'de Yeni Dönem Başlıyor
FoR Temel Konuşma ve Diksiyon Eğitimi
Konuşma becerilerinizi geliştirmek ve etkili iletişimin temellerini öğrenmek ister misiniz? Respect Graduate School – IJA (International Journalist Association) işbirliği ile, tüm katılımcılara açık olan "Temel Konuşma ve Diksiyon Eğitimi" düzenliyor. Bu eğitimde, kendinizi daha iyi ifade etmenin ve muhataplarınızda güçlü bir izlenim bırakmanın yöntemlerini öğreneceksiniz. Devam mecburiyeti gerektiren ve maksimum kırk katılımcının kabul edileceği seminerimize formu doldurarak kaydolun.
- Seminer İçeriği: Doğru nefes kullanımı, ses tonu ve vurgu teknikleri, diksiyon geliştirme egzersizleri, etkili beden dili kullanımı
- Başlangıç Tarihi: 19 Kasım 2024 Salı
- Saat: 13:00-14:30 EST, 19:00-20:30 CET
- Seminer Süresi: 4 Hafta
RGS'den Kadınlara Yönelik Manevi Rehberlik ve Danışmanlık Eğitimi Başlıyor
Manevi rehberlik ve danışmanlık alanında dünya genelinde giderek daha fazla önem kazanan Chaplain (manevi rehber) mesleği, hızla değişen ve zorluklarla dolu bir dünyada bireylerin ruh sağlığına katkı sağlıyor. Savaşlar, göçler, ekonomik sıkıntılar ve hızlı teknolojik değişim, bireylerin manevi ihtiyaçlarını daha da belirgin hale getiriyor. Bu çerçevede, Respect Graduate School (RGS) 2020 yılından bu yana farklı gruplara yönelik olarak sunduğu Klinik Pastoral Eğitim (CPE) programı ile bu alandaki önemli bir boşluğu dolduruyor.
Son üç yılda pek çok gruba verilen bu eğitimle, katılımcılar hem Chaplain'lik alanında mesleki bilgi edinmekte hem de manevi rehberlik ve danışmanlıkta kişisel gelişim fırsatı yakalamaktadır. Kadınlara yönelik olarak 18 Kasım'da başlayacak olan bu yeni CPE programı, manevi bakım ve rehberlik becerilerini güçlendirmek isteyenler için özel olarak tasarlandı. Katılımcılar bu programda, ruhani bakımda profesyonel ve kişisel gelişim yolculuğuna adım atacak ve çeşitli inançlardan bireylerin bulunduğu interfaith (dinlerarası) topluluğa dahil olma fırsatı bulacaklar.
Hocaefendi'nin Kütüphanesi Edebiyat Sanat Tasavvuf Grubundan Film Okumaları Programı
Hocaefendi'nin Kütüphanesi Edebiyat Sanat Tasavvuf Grubunun ikincisini düzenlediği Film Okumaları programında, sinemanın derin anlam dünyasını birlikte keşfe çıkıyoruz. Program öncesinde katılımcıların belirlenen filmi izleyerek hazırlıklı olarak gelmesi, buluşmaların daha zengin bir müzakere ortamında gerçekleşmesini sağlayacaktır. Programda, film üzerine yapılacak müzakere sırasında her katılımcının duygu ve düşüncelerine, ister sözlü ister yazılı olarak, yer verilecektir.
Kaliteli filmlerin zihinsel dünyamızda nasıl yankı bulduğunu birlikte keşfetmek, entelektüel ufkunuzu geliştirmek ve sinemanın hissettirdiklerini paylaşmak istiyorsanız sizleri de bu anlamlı buluşmaya davet ediyoruz.
- Film Okumaları Ayın Filmi: 12 Kızgın Adam
- Tarih ve saat: 20 Kasım Çarşamba; 14:00 EST, 20:00 CET
- Zoom Linki
Filmin Konusu:
12 Kızgın Adam, Sidney Lumet’in yönettiği, 1957 ABD yapımı bir drama filmidir. Reginald Rose’un aynı adlı oyunundan uyarlanan film, bir jüri üyesinin, diğer on bir jüri üyesini makul şüphe temelinde sanığın suçsuz olabileceğine ikna etme çabalarını anlatır. Film, adalet sistemi, önyargılar ve grup dinamikleri üzerine etkileyici bir sorgulama sunar.
Risale Konferansı 14-16 Kasım'da
Respect GS'nin de katkılarıyla John Carroll Üniversitesi'nde (Ohio) "Batı'da Risale-i Nur Çalışmalarının Geleceği" konulu konferans düzenleniyor. Konferans, Said Nursi’nin mirasının Batı'da akademik bir boyutta tartışılmasına, günümüz toplumuna etkilerinin ele alınmasına odaklanacak. Katılımcılar, Nursi'nin düşüncelerinin 21. yüzyıldaki önemini ve hoşgörü gibi değerlerin modern toplumda nasıl yaşatılabileceğini tartışacaklar. Yüz yüze ve çevrimiçi (online) yapılacak konferansla ilgili daha fazla bilgi ve kayıt için risaleconference24.org adresini ziyaret edebilir ve konferans içeriğini buradan görüntüleyebilirsiniz.
- 14 Kasım 2024 yayınını Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.
- 14-15-16 Kasım 2024 Programına şahsen katılım için bu formu doldurunuz.
- 15-16 Kasım 2024 Oturumlarını online izlemek için Zoom kaydınızı yaptırınız.
Bu Ayın Yeni Yazıları!
Bir Kırık Dilekçe'den
Ey bilinmesi gerektiği ölçüde bilmekten fersah fersah uzak bulunduğumuz yüce Rabbimiz! Bizi marifet denizinin derinliklerine daldır; daldır ki, kalblerimiz saffet bulsun, yolumuzun sonu da vuslat olsun! Bizi nurunla rızıklandır.. şek ve şüphenin karanlık vadilerinden uzaklaştır.. zahirimizi ve batınımızı ilahi inayetinle te'yîd buyur ve bizi cismaniyetinin altında kalıp da ezilenlerin elîm akıbetine maruz bırakma!